Yoga är som de flesta vet enormt bra för både kropp och själ, men hur yoga faktiskt fungerar och vilka effekter som kommer med utövningen vet inte många. Många personer som upplever smärtor och reumatiska besvär har haft positiva effekter av yogan, men även personer som upplever hög stress i vardagen. Effekterna är oändliga och just yogan hjälper många att må bra.

yogaövningar vid vattenI dagens samhälle är det inte lätt att finna avslappning och ro, därför söker vi oss till andra krafter som ska påverka oss positivt i vårt sökande. Religion har varit svaret för många i sökandet efter en meditation som passar, för de som har haft en mer new-age inriktning har ofta snappat upp buddhism. Inom buddhism är just meditation en central punkt, att lyssna inåt, att lära sig att slappna av, att andas rätt, och så vidare. Målet för buddhisterna har varit att finna Nirvana och att uppnå den totala öppenheten som Buddha gjorde en gång för länge sedan.

De efterlängtade effekterna av yoga

Vi i västvärlden har helt klart fastnat för yogan och anledningen är dess positiva effekter. För någon som jobbar hårt på dagen och sedan kommer hem med en känsla av stress som inte försvinner i första taget så behöver man lära sig grunderna till avslappning. Yoga är en kombination av avslappning, stretching och coreträning, perfekt för de som sitter ner en hel dag. Många som har testat yoga har berättat om smärtor som försvunnit eller mildrats, någon har använt det som ”behandling af sved” som man säger i Danmark. Yoga har också visat sig kunna sänka blodtryck och stresshormonet kortisol, något som personalen på Sonfjällsskolan i Hede har fått känna på. En god idé är helt klart att införa yogapass på arbetsplatsen eller i direkt anslutning till jobbet så att man får en personal som är avstressade och tränade.