Vi påverkas mer än vad vi ibland vill tro av vår omgivning och miljön. Ofta vill man tro att vi människor står över sådana saker som väder och vind. Men forskning visar att det inte alltid är så det ligger till. Man menar att:

”Temperatur och hjärta, tryck och huvudvärk, luftfuktighet och infektioner. Vädret påverkar vår hälsa och i takt med att klimatet ändras påverkas människan. Särskilt påtagligt kan det bli på platser med tydliga årstider. Som Sverige.

– En sak som är förknippad med våra breddgrader är vintermörkret och nedstämdhet. Svenska studier har visat att sydsvenskar som flyttat upp i norr blev deprimerade på grund av mörkret. Där har man kommit fram till att om det är snörika vintrar blir problemet mindre, säger Elisabeth Lindgren, som forskar i klimat och hälsa vid Karolinska institutet.”

Sätt att behålla hälsan

Även om vi påverkas av de klimat vi lever i, kan vi också påverka hur vi mår i vardagen. Mörka dagar kan tillbringas på ljusa platser, inomhus. Dystra dagar kan lysas upp med skratt och gemenskap. Kalla dagar kan bli värmare med bastubad. Vackra julklappar, som kan lysa upp dagarna hos andra, kan hittas hos Fyndiq utan att man behöver oroa sig att man måste kompromissa för att spara pengar till januari. På så sätt kan man alltid unna sig lite lyx i vardagen. Lyx som inte behöver tära på något annat i livet. Att börja träna och röra på sig, även fast det råkar vara kallt ute är för alla ett effektivt sätt att bygga upp energin.