Det finns nog ingen tidsålder som haft så mycket rapporterade fall av stress som 2000-talet och med det har även vårt behov av avkoppling försatts i en stadig kurva uppåt.

Under de senaste 10 åren har de stressrelaterade sjukskrivningarna nästan fyrdubblats och behovet av en lugn arbetsmiljö utan onödig stress är akut. Enligt Arbetsmiljöverket är stress en reaktion på de psykosociala faktorerna i arbetsmiljön så som högt arbetstempo, monotont arbete och sociala konflikter på arbetsplatsen med flera. Detta sätter press på arbetsgivaren att agera och aktivt arbeta mot en bättre arbetsmiljö för hela företaget, men samtidigt måste man själv som individ ta sitt eget ansvar. Tro det eller ej, men det är viktigt att man tar hand om sig själv och låter sig själv koppla av samt unnar sig en spa-weekend lite då och då. Ett tips är därför att exempelvis boka in ett härligt spabesök via Spason där man snabbt och enkelt kan hitta ett spahotell eller en anläggning som passar både ens egna behov och ekonomiska situation. I det långa loppet, emellertid, är det förstås arbetsgivaren som måste inse allvaret i stressfrågan för att på så vis kunna förminska, eller helt undanröja, de stressrelaterade sjukdomarna som leder till långa sjukskrivningar.

”Om gårdagens stora utmaning var att hålla många bollar i luften, handlar det i dag snarare om att arbeta med en sak i taget. Att under hög koncentration beta av uppgift efter uppgift, i stället för att ”duttjobba” på fem saker samtidigt. Flera studier visar nämligen att multitasking inte bara är en stor stressfaktor, det är dessutom en riktig bromskloss för effektiviteten. Man blir en mästare på att hoppa mellan olika moment och kanaler, men utför jobbet både långsammare och slarvigare.” läs mer här.