Visst finns det en hel del olika sjukdomar där ute som orsakas av vad vi stoppar i oss, men det finns också en hel del myter kring vad som orsakar olika sjukdomar – och dessa ska vi sticka hål på.

man funderar idéMånga som lider av en ovanlig sjukdom vill gärna hitta en förklaring till varför just denne drabbats av sjukdomen, och visst finns en hel del förklaringar att finna. Men långt från alla förklaringar är förankrade i verkligheten. Istället florerar en hel del myter som sägs vara orsaken till sjukdomar såsom exempelvis cancer. Alla dessa är dock inte sanningsenliga, de är medicinska myter som inte tycks försvinna och i Dagens Nyheter har man listat de allra vanligaste myterna som vi nu ska sticka hål på en gång för alla.

Tre vanliga myter som inte stämmer:

  • Vaccin orsakar Autism – myt: länge har det sagts att vacciner såsom vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund skulle ligga till grund för att barn i ung ålder drabbas av autism, men så är det inte. Så varför tror man detta? Bakrunden till myten är en studie från 1990-talet som faktiskt drogs tillbaka då den handlade om forskningsfusk och en medveten bluff. Forskaren bakom studien blev till och med av med sin licens. Andra myter om vaccin berör sterilitet, cancer och mikrocefali men dessa är också felaktiga. Sant är dock att vaccin är det bästa sättet att skydda sig mot sjukdomar.
  • Vitamin C botar förkylning – myt: hur många gånger har man inte fått rådet att äta citrus när man är förkyld för att det ska ta bort förkylningen fortare? Många. Men det stämmer heller inte. Enligt en studie har man kommit fram till att Vitamin C har ingen eller ytterst lite påverkan när det kommer till att förebygga eller bota förkylning, så att äta extra kosttillskott med Vitamin C är bara onödigt.
  • Sötningsmedel orsakar cancer och du kan äta dig frisk från sjukdomen – myt: trots många studier om det kända sötningsmedlet Aspartam vägrar myten om att denna skulle orsaka cancer att lägga sig, men den är inte en orsak till cancer. Så den som dricker light-läsk behöver inte oroa sig för att få cancer, men kanske sin munhälsa. Inte heller stämmer det att man skulle kunna äta sig frisk från cancer. Påståenden om att vissa livsmedel skulle krympa cancercellerna saknar helt och hållet grund eller belägg.